Universitats i empreses del 22@ donen suport a la unió del tramvia per la Diagonal

L’associació 22@ network i els vicerectors de la UPC i la UPF participen en un acte de la Plataforma Unim els Tramvies on les entitats expliquen la necessitat i la urgència d’aprovar la connexió

La unió dels tramvies havia de ser una realitat aquest mandat perquè una majoria de partits ho portaven en els seus programes (BeC, PSC, ERC i Cup) però a poc més d’un any de les eleccions el projecte encara no té el consens polític necessari.
 
Un cop que la comissió de seguiment polític a l’Ajuntament va tancar les conclusions el mes passat i que s’ha anunciat la votació al plenari de la setmana vinent, representants d’algunes de les entitats ciutadanes que formen la Plataforma han volgut celebrar un acte, on s’ha convidat a altres institucions, per fer públiques les conclusions de la ciutadania representada per aquests col·lectius.

Antoni Oliva, gerent de l’associació 22@network ha explicat que l’accessibilitat és un factor de competitivitat empresarial de primer ordre, i la seva mancança un factor negatiu a l’hora de convèncer el talent a treballar en zones productives avançades com el 22@. Segons Oliva, “la unió directe i ràpida de dos pols de coneixement de la potència de la zona universitària i el 22@ per força ha d’afegir competitivitat a la ciutat de Barcelona i al conjunt de la regió metropolitana. Fer-ho, travessant transversalment la ciutat, i pel mitjà que tècnicament sigui més avantatjós, redundarà en un més ràpid desenvolupament del 22@”.

El districte 22@ representa una de les més grans concentracions d’empreses del país. Actualment hi treballen més de 95.000 persones, una gran majoria de les quals es desplaça diàriament al districte. Es calcula que aquesta xifra arribi als 150.000 professionals quan la transformació urbanística s’hagi completat. L’accés al districte es fa majoritàriament en transport públic o en mitjans no motoritzats (a peu o en bicicleta): el 81,2% dels treballadors fan servir aquests modes de transport segons una enquesta realitzada per la UPF amb la col·laboració de 22@Network, sobre un total de 1.919 qüestionaris.

La gran concentració de llocs de treball al 22@ ha portat a una situació límit les infraestructures públiques de transport. En hores punta són habituals les cues de fins a 20 minuts per accedir a la línia 1 de metro a l’estació de Glòries, mentre que la línia 4 també va saturada en el seu pas pel districte, sumant desplaçaments laborals i turistes
 
Les universitats representades pel vice rector de la UPC Estanislau Roca i la vicerectora de la UPF, Mònica Figueras també han volgut deixar constància del seu suport encara que no han acabat signant un manifest conjunt tal com s’havia anunciat. Figueras ha explicat l’aposta de la universitat Pompeu Fabra per la mobilitat sostenible i com la unió dels trams permetrà disminuir el temps de desplaçament dels estudiants, treballadors i professors amb un transport no contaminant cap als diferents campus no només des de de Barcelona, sinó també de l’Àrea Metropolitana. Per a Roca, el tramvia aporta qualitat de vida mitjançant l’urbanisme i la mobilitat.

Els dos vicerectors han valorat també el que suposaria la connexió per a les universitats i centres de recerca de Barcelona que estan situats al llarg de l’Avinguda Diagonal: a més de la facilitat i l’estalvi de temps per als estudiants, PAS i professors, poder desplaçar-se, facilitarà les interrelacions entre tots aquests centres de coneixement.

Membres de les més de 500 entitats que formen la Plataforma Unim els Tramvies han expressat una vegada més el seu suport al projecte i la demanda del consens polític necessari, amb arguments tècnics, resumits en aquest documental que s’està difonent amb èxit per les xarxes socials i on es desmunten els mites i falsedats sobre el tramvia, però també amb demandes socials que no poden esperar més.

  • Mariano González, de Greenpeace ha explicat com aquesta organització ha iniciat una estratègia de suport a accions locals que contribuiran, globalment, a la lluita contra el canvi climàtic i que, per ells, la unió dels tramvies a Barcelona és un tema fonamental en la lluita contra la contaminació amb la mateixa importància que els acords internacionals. Greenpeace s’ha unit fa poc a la Plataforma Unim els Trams.
  • Ricard Riol, de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) ha parlat del ridícul que està fent Barcelona amb el tramvia: “Des del 2010 més de 60 ciutats han ampliat o creat xarxes de tramvia mentre que a Barcelona s’està discutint unir dues xarxes, de només 3,6 km”.
  • Maria Garcia, de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire (PQA) ha titllat de negacionistes als bloquegen el tramvia. La contaminació de Barcelona és un problema de primer ordre; i ha argumentat que la unió dels tramvies ha de suposar, juntament amb altres mesures de mobilitat sostenible, la desincentivació del cotxe a la ciutat. “Cal transformar la Diagonal: de alta capacitat de cotxes a alta capacitat de Transport públic i impuls de la bici i el vianant”, ha dit.
  • Montse Garcia, de Federació ECOMha volgut expressar el punt de vista de les persones discapacitades físicament. Ha fet referència al tramvia com a eina de millora de l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda, sense necessitat de rampes ni actuacions específiques.
  • Alfons López, de la Confederació d’AAVV de Catalunya (CONFACV) veu el tramvia com “una eina per cosir 9 municipis i com a mitjà fiable, segur, còmode i elèctric amb alta freqüència; un mitjà per als treballadors i treballadores però també per a les persones que van a l’hospital o es desplacen per veure els seus familiars dins l’àrea metropolitana”.
  • Diego Guerrero, de la Taula de Mobilitat de Badalona, ha recordat l’arribada del tramvia a Badalona, i les conseqüències positives, tan socials com urbanístiques, que va portar a la ciutat. També ha destacat la importància de limitar les vies urbanes als vehicles privats que, en el cas de Badalona, són massa presents per la barrera de la C31.
  • Susana Pascual, de la Federació de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) ha recordat als partits polítics que els veïns i les veïnes de Barcelona fa 17 anys que esperen la unió dels tramvies, “Esperem que els partits facin un pas endavant per un projecte que és de sentit comú”.
  • Jose Manuel Jurado, de Comissions Obreres de Catalunya (CCOO) ha explicat que els busos que es retirin de la Diagonal un cop estigui el tramvia en funcionament es podran repartir per tota la ciutat. També ha volgut desmentir que els treballadors del Tram tinguin condicions precàries, “no són com les de TMB però no són precàries”.
  • Emeka Okpala, de Catalunya Camina ha aportat l’argument que la unió dels tramvies baixarà l’accidentabilitat dels vianants amb el cotxe, en reduir-se l’espai dedicat al vehicle privat ja que la Diagonal és un punt negre d’accidentalitat per a vianants i bicicletes.
  • Carles Benito, del Bicicleta Club de Catalunya (bacc_cat), explica que la unió dels tramvies permetria reformar la Diagonal, que es convertiria en una avinguda d’alta capacitat de vianants, transport públic i bicicletes, creant un espai de seguretat per als vianants i ciclistes.

Els comentaris estan tancats.

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: